menu Home chevron_right
MakedonijaRadio Most-Радио МостНајави-NajaveНовости-Novosti

Pendarovski: Kosovo apsolutno treba da uđe u Otvoreni Balkan

Radio Most | June 22, 2022

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da Kosovo svakako treba da uđe u “Otvoreni Balkan”, ali da misli da je trenutno najdalje od te incijative od svih zemalja Zapadnog Balkana.

Pendarovski ponavlja: Korekcija granica ni ne treba da bude na stolu u 21. veku

Arhiva, Screenshot

On je u intervjuu kablovskoj Televiziji 24, na pitanje da li misli da Kosovo treba da uđe u „Otvoreni Balkan“, odgovorio: „Apsolutno, ali iz mojih poslednjih razgovora sa predsednicom Kosova (Vjosom Osmani) i ranije sa njihovim premijerom (Albinom Kurtijem) mislim da su oni u ovom trenutku od celog Zapadnog Balkana najdalje od ‘Otvorenog Balkana’“.

Pendarovski je rekao da je ranije imao neke rezerve za „Otvoreni Balkan“, koje je javno iznosio, ali da do sada ne vidi da ta incijativa dobija neke političke komponente ; i da se jača njegovo uverenje da će se ići samo ko čistoj trgovinskoj i ekonomskoj incijativi.

„To što ojačava moje uverenje da će se ići ka čistoj trgovinskoj i ekonomskoj inicijativi je to što se poslednji put, samo kao posmatrači, priključili crnogorski premijer Dritan Abazović i bosanski premijer Zoran Tegeltija. To je dobro“, izjavio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

“Kovačevski ne bi trebalo da ide u Brisel zbog bugarskih zahteva”

Predsednik Severne Makedonije kaže da premijer Dimitar Kovačevski ne bi trebalo da ide u Brisel na Samit EU, jer Bugarska stalno postavlja nove zahteve za ukidanje veta.

On je u, intervjuu na kablovskoj Televiziji 24 rekao, da Kovačevski ne treba da ide na Samit EU – Zapadni Balkan, koji se održava pre sastanka Evropskog saveta ;na kojem treba da odluči o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, koje je krajem 2020. blokirala Sofija.

Prema rečima Pendarovskog, premijer Severne Makedonije tu nema šta da traži i ne treba da ide samo za slikanje, posebno zato što je na jučerašnjem sastanku ambasadora zemalja članica EU (Koreper) bugarska strana iznela nove zahteve za ukidanje veta Makedoniji.

“Savetujem mu da ne ide. Moj savet je da, ako stvari idu ovako i ako su Bugari samo juče podneli pet novih zahteva Koreperu, van seta njihovih nebuloznih zahteva odranije, šta ćeš raditi ti u Briselu? Samo da se slikaš?”, rekao je predsednik Severne Makdonije.

On je dodao da mu se sviđa mi se koordinacija unutar “Otvorenog Balkana” oko odlaska u Brisel, jer je to o regionalna organizacija sa ekonomskom komponentom, a ovo su političke konsultacije.

“Moramo da donesemo našu nacionalnu, autonomnu odluku. Ako ovako ide danas, sutra, prekosutra, šta onda naš premijer traži u Briselu? Zamislite Samit EU – Zapadni Balkan kada ceo region, a mi pre svega, ne napreduje. Samo da se slikamo?”, rekao je Pendarovski.

Autor:Beta

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play