menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНајави-Najave

Tribina “Agora” počinje večeras u Nikšiću, prvi događaj posvećen medijima

Radio Most | May 30, 2023

U okviru majskog repertoara Nikšićke kulturne scene za 2023. godinu naći će se i prva tema nove tribine u JU “Zahumlje” iz Nikšića pod nazivom “Agora” čija će moderatorka večeras biti Anđela Peković, idejni tvorac tribine i urednica kulturnog programa u ovoj javnoj ustanovi.

Kako su saopštili iz JU “Zahumlje”, tribina će, u formi razgovora i diskusije – pod kritičkom lupom učesnika – pokrivati različite teme iz svijeta kulture, umjetnosti, kao i društvena pitanja, a sve u službi podsticanja dijaloga ali i odvijanja javnog diskursa kao osnovne paradigme svakog demokratskog društva.

“Otud, po uzoru na antičko-grčke trgove i rimske forume, potreba da se, u nešto skromnijem formatu, stvori povoljan ambijent za raspravu o svim važnim temama koje su u interesu čovjeka. Dakle, tribina Agora pretenduje da osvoji istinu današnjeg svijeta života, revitalizuje dijalog, kritiku i omogući slobodan javni prostor svakom čovjeku koji još istinski nastoji da postavlja pitanja i traga za odgovorom”, naveli su organizatori.

Oni su ocijenili da mediji u velikoj mjeri oblikuju naš pogled na stvarnost, usmjeravaju i kreiraju društvene procese, pretpostavljaju informaciju za svoju osnovnu jedinicu i funkciju a slobodu za proklamovanu vrijednost, te, shodno tome, neophodno je sagledati medije u totalitetu – od njihove prirode do (zlo)upotrebe, moći, odgovornosti itd.

Prva tema tribine Agora biće: “Mediji: od slobode do manipulacije”, a učesnici su teoretičarka medija, filosofkinja i predsjednica Estetičkog društva Srbije, prof. dr Divna Vuksanović (FDU, Beograd); filosof i profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, prof. dr Dušan Krcunović i demonstratorka na Filozofskom fakultetu (Nikšić) i novinarka, prof. Bojana Šolaja. Tribina će biti upriličena večeras u 19 časova u sali “Zahumlja”.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play