menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Boban Jovanović o aktivnostima Fondacije Most: Budva ima kosmopolitski duh i prava je sredina za razvijanje projekata od regionalnog značaja

Radio Most | May 30, 2023

Direktor Fondacije Most Boban Jovanović nedavno je aktivnosti ove regionalne organizacije fokusirao na Budvu, a u razgovoru za portal „Radio Most“ najavljuje brojne značajne programe koje će u narednom periodu biti realizovani na budvanskoj rivijeri.

Kako je Jovanović naglasio, potencijali koje Budva ima u regionalnim okvirima podstakli su ga da nakon osnivanja studija u Skoplju i dopisništava u Nišu, Leskovcu, Novom Sadu i Bosni i Hercegovini, svoju misiju proširi i na Budvu.

„U Budvi sam maltene od ranog djetinjstva i dolazio sam ovdje često na ljetovanje. Jako sam privržen ovom gradu koji ima kosmopolitski duh i kao takav je prava sredina za razvijanje projekata od regionalnog značaja. Nadam se da će to vazno svojstvo biti dodatno afirmisano kroz kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture, koja podrazumijeva i transformaciju u jednom širem smislu. Svjedoci smo da gradska administracija podstiče brojna kulturna dešavanja tokom cijele godine i u tom smislu za Fondaciju Most upravo je Budva idealno okruženje za realizovanje mnogih planiranih aktivnosti. Počeli smo 17. maja organizacijom promocije knjige „Treća strana ploče“ velikog Petra Pece Popovića u saradnji sa Narodnom bibliotekom Budve. Ne treba mnogo trošiti riječi na velikog Pecu, koji je jedan od pokretača rokenrol industrije u bivšoj Jugoslaviji, a te večeri imao je premijerno gostovanje u Budvi. U junu smo suorganizatori koncerta legendarne grupe „Leb i sol“ u okviru prvog Jadranskog festivala igre, a danas nam je potvrđen i dolazak bosansko-hercegovačkog muzičara Al Dina koji će nastupiti u Baru. Koncert organizuju Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Fondacija Most, a cijelu inicijativu pokrenuo je ministar turizma Goran Đurović. Tačan termin koncerta blagovremeno ćemo objaviti“, istakao je Jovanović.

Direktor Fondacije Most najavljuje i još jedan projekat, koji će podrazumijevati podršku mladim i talentovanim muzičarima.

Foto: Privatna arhiva

„Muzičkom produkcijom se bavim preko 30 godina i u Fondaciji smo došli na ideju da pokrenemo talas ekspanzije na lokalnoj sceni u Budvi, ali i u crnogorskim okvirima. U tom smislu, uskoro pokrećemo i prvi producentski poduhvat sa bjeloruskom pop muzičarkom Natašom Trejom, multitalentovanom umjetnicom koja takođe uspješno piše poeziju a bavi se i video montažom.  Naravno, naš tim vrijedno radi na aktivnostima uoči zvanične promocije Trejine nove pjesme i spota koja će biti upriličena uskoro u Budvi, a vjerujemo da publika i svi pozvani gosti neće ostati ravnodušni. Nakon toga planiramo da nastavimo produkcijski rad za koji želimo da se odvija u kontinuitetu i očekujemo mnoge uspješne saradnje“, dodao je Jovanović.

U toku su radovi na opremljivanju studija u Budvi koji će se nalaziti na Trgu sunca.

„U završnim smo radovima i očekujemo skoro otvaranje i jedan intenzivan rad, jer želim da Fondacija zaista ostavi trag u Budvi. Sa svojim saradnicima trudiću se da doprinosimo razvijanju univerzalnih vrijednosti, građenju mostova, podsticanju dešavanja na lokalnoj i crnogorskoj sceni, naravno i kroz organizaciju gostovanja velikih imena za postjugoslovenskog prostora. Mi smo otvoreni za saradnju sa svim subjektima i ličnostima koje mogu dati dodatni zamajac našim brojnim projektima“, zaključio je Jovanović.

Kao poseban program Fondacija namjerava da realizuje i ciklus razgovora o crnogorskoj rokenrol sceni. Ideja je da program bude koncipiran u formi razgovora o najvećim albumima na našoj sceni, uz gostovanja autora, muzičke izvedbe, a sve u cilju afirmacije autora iz našeg podneblja. Plan je da se ova aktivnost odvija tokom jeseni.

Fondacija Most osnovana je u novembru prošle godine, a osnovni ciljevi su: podrška mladim i talentovanim ljudima u oblasti obrazovanja prikupljanjem fondova za sufinansiranje i finansiranje njihovog školovanja i usavršavanja, podrška pripadnicima nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica  u oblasti ljudskih prava, podrška i aktivnosti u unapređenju obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica i humanitarna pomoć pripadnicima nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica.

Fondacija ima za cilj da pronađe i pomogne mladim talentovanim ljudima na Balkanu. Kulturološke, vjerske i nacionalne razlike, kako poručuje Jovanović, ne mogu biti nešto što nas razdvaja, već moramo graditi mostove jedni ka drugima kroz jedinstvo različitosti.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play