menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

In memoriam – Kornelije Kovač ( VIDEO )

Radio Most | September 13, 2022

Kornelije Kovač, kompozitor, aranžer i pijanista, preminuo je u Beogradu u 81. godini.

Potekao je iz muzičke porodice, a prvu kompoziciju napisao je u 14. godini. Godine 1961. osnovao je džez trio „BKB”, a 1966. pridružio se sarajevskoj grupi „Indeksi”, za koju je tada napisao nekoliko pesama. U septembru 1968. se preselio u Beograd i osnovao „Korni grupu”, sa kojom je ostvario veliki uspeh. Kovač je sarađivao sa brojnim muzičarima, kao što su Dado Topić, Zdravko Čolić, Olivera Katarina, Hans Cimer i mnogi drugi. Pored hitova popularne muzike, Kovač je pisao i muziku za film, pozorište i televiziju. Kombinovao je džez, etno,rok i klasičnu muziku želeći da pokaže kako prava muzika ne poznaje granice.

Iza sebe je osavio ćerke Aleksandru, Kristinu i Anju i unuke.

Kornelije Kovač rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač komponuje već sa četrnaest godina – 1956. godine. Nakon što je bio u mnogim bosanskim orkestrima, pridružio se sarajevskom najpopularnijem rok bendu, Indeksima. Sa njima je bio na dvomjesečnoj turneji u Rusiji.

Kornelije Bata Kovač postaje član Indeksa 1966. godine. Septembra 1968. godine se preselio u Beograd, gdje je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Pjesmi Evrovizije.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play