menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Stejt department podržava inicijativu „Otvoreni Balkan”

Radio Most | June 9, 2022
Američki Stejt department podržava svaku regionalnu inicijativu zasnovanu na evropskim principima, koja ima za cilj ekonomsko osnaživanje zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).
Otvoreni BalkanIzvor: REUTERS/Ognen Teofilovski

 

Ovakva izjava stiže dan nakon što su na Samitu u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, predstavnici tri države inicijatorke inicijative „Otvoreni Balkan“ (Srbija, Albanija i Severna Makedonija) potpisale sporazume o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i o saradnji u oblasti turizma i kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza.

„SAD podržavaju ove i druge inicijative, koje produbljuju regionalnu ekonomsku saradnju i unapređuju evropski put“, navode iz Stejt Departmenta.

Portparol Stejt Departmenta nije želeo za RSE da komentariše činjenicu što Kosovo odbija da bude deo “Otvorenog Balkana” i ne želi da prisustvuje tim sastancima, ali je napomenuo da je “bliža i integrisanija saradnja širom Zapadnog Balkana privukla energetske investicije”.

“Otvoreni Balkan” je inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koja je u cilju unapređenja regionalne saradnje pokrenuta oktobra 2019. godine.

Samitu inicijative Otvoreni Balkan 7. i 8. juna na Ohridu prvi put su prisustvovali predstavnici Crne Gore i BiH kao posmatrači, dok Kosovo uporno odbija da se priključi Otvornom Balkanu ili da prisustvuje sastancima.

Stav Kosova je da je “Otvoreni Balkan” opasna inicijativa bez jasne vizije, te da zemlje u regionu treba da ostanu posvećene agendi Evropske unije i negovanju transatlantskih odnosa, prenosi RSE.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče u video obraćanju učesnicima samita u Ohridu da SAD podržavaju Otvoreni Balkan kao ekonomsku inicijativu usmerenu na stvaranje većih mogućnosti za ljude u regionu.

“SAD podržavaju da Otvoreni Balkan ostane ekonomska inicijativa. To nije politički projekat, već važan ekonomski projekat i važno je da to ostane i da se fokusiramo na stvaranje mogućnosti za ljude u regionu”, rekao je Eskobar.

Eskobar je poručio da Sjedinjene Države ne gledaju Zapadni Balkan iz perspektive problema ’90-tih godina, nego kroz mogućnosti 21. veka.

On je rekao i da Zapadni Balkan ima potencijal da bude centar obnovljive energije, centar za tečan prirodni gas i otvara mogućnost da se Evropa oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play