menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостSRBIJAНовости-Novosti

Danas su mladenci: Ove običaje treba ispoštovati za SREĆAN BRAK

Radio Most | March 22, 2022

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju veliki crkveni praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih, u narodu poznat kao Mladenci.

Vekovima unazad, kod Srba postoji običaj da današnji praznik posebno obeležavaju ih bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. U kalendaru Pravoslavne crkve današnji dan zove se Dan Svetih četrdeset Mučenika Sevastijiskih, koji su stradali za Hristovu veru 320. godine. Sa druge strane, narodni običaj je da mladi supružnici u svoj dom sutra primaju goste, koji im donose poklone i tako pomažu na početku njihovog braka i zajedničkog života, piše Magazin.novosti.

Običaj nalaže da žene ustaju rano ujutru i mese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i koji se premazuju medom. Mladenčići simbolizuju srećan, dug i sladak život, a daju se deci i gostima koji dođu u kuću pre podne.

Mladenci su posvećeni mladim bračnim parovima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. Tako se i na venčanjima u crkvi na glave mladenaca stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući, mučenički venci, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave.

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome, kao što su mučenici bili verni Hristu. Na Mladence domaćice dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost. Bilo da danas idete kod Mladenaca kući ili u neki restoran, ne idite praznih ruku.

Izvor: Magazin.novosti

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play