menu Home chevron_right
MIX RADIO MOSTPRODUKCIJA MOST

KO JE BIO AKI RAHIMOVSKI

Radio Most | January 22, 2022

Aleksandar Rahimovski, poznatiji pod nadimkom Aki, poznati je pjevač i frontman grupe “Parni valjak” rođen u Nišu 5.6.1955. godine. Parni valjak postala je kultna grupa, svima dobro poznata, a djelovali su više od 30 godina. Nakod raspada, 2009. godine, bend se ponovo okupio i objavio povratnički album.

Obrazovanje

Aki je rođen u Nišu, ali se obitelj Rahimovski ubrzo preselila u Skoplje. Aki je već sa sedam godina krenuo u glazbenu školu budući da mu je otac bio glazbeni profesor, a pohađao je klavir i pjevanje.

Privatni život

Aki je više od trideset godina u braku s Ingrid Rahimovski. Otac je Kristijana Rahimovskog, sina kojeg ima iz prvog braka i kćerke Edine. Aki je dugi niz godina bio u lošim odnosom sa sinom Kristijanom. Naime, Kristijan je medijima priznao da je cijeli odnos od njegovog djetinjstva pa nadalje s ocem bio poprilično loš. Nije se ni popravio kada se Kristijan odlučio baviti glazbom, naprotiv, postao je lošiji. Aki se nije previše izjasnio o ovome odnosu budući da svoj privatni život želi držati dalje od očiju javnosti, no rekao je da je Kristijan njegova krv od koje ne može pobjeći te da se cijela obitelj zna okupiti u Skoplju na zajedničkim slavljima. Postao je djed Davidu kojega je njegov sin Kristijan dobio s bivšom djevojkom Nikolinom Janošević, kao i Filipu kojeg je Kristijan dobio u braku s Ivanom Rahimovski.

Aki u svoje slobodno vrijeme voli kuhati iako ga o kuhanju nitko nije učio. Hobi mu je skupljanje mačaka i pasa lutalica. U djetinjstvu je igrao nogomet u klubu “Vardar”, no nakon sportske ozljede prestao je s nogometom te se posvetio glazbi.

Posao

S 19 godina Aki se doselio u Zagreb. Prije nego što je osnovao Parni valjak nastupao je u raznim bendovima: Vakuum, Krvna braća i Tor. 1975. godine upoznaje Huseina Hasanefendića poznatijeg kao Husu, poznatog skladatelja i gitarista, kao i Juricu Pađena. Te je godine osnovao prvu postaju Parnog valjka s Vladimirom Mihaljekom. Tu su prvu postavu, osim Akija Rahimovskog, činili već spomenuti Husein Hasanefendić, Srećko Antonioli, Zlatko Mišić poznatiji pod nadimkom Fuma te Jurica Pađen.

Svoj su prvi studijski album objavili iduće godine, 1976., a nosio je naziv “Dođite na show”. Ovaj je album izdala beogradska diskografska kuća “PGP-RTB”, a već idući je album izdala zagrebačka diskografska kuća “Jugoton” pod nazivom “Glavom kroz zid”.

Svoj su treći studijski album “Gradske priče” izdali 1979. godine, a isti je album doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom “City Kids”. Taj je album snimljen u studiju CSB u Milanu kao i njihov idući, “Vruće igre”, koji su izdali 1980. godine.

1981. godine Parni valjak objavljuje svoj sljedeći album “Vrijeme je na našoj strani”. Album “Glavnom ulicom”, kao sedmi studijski album, objavili su 1983. godine, a godinu dana kasnije izlazi “Uhvati ritam”. 1985. godine objavili su album “Pokreni se!”, a deseti studijski album izlazi dvije godine kasnije pod nazivom “Anđeli se dosađuju?”.

1988. godine počinju raditi na jedanaestom studijskom albumu “Sjaj u očima” kada se Parnom valjku pridružuju bubnjar Dražen Scholz i basist Zoran Preksevac. Berislav Blazević “Bero” Parnom se valjku pridružio 1989. godine, a već iduće godine izdaju novi album “Lovci snova”.

Nakon uspješnih 15 godina rada ovaj je bend 1991. godine izdao album u čast odličnoj suradnji “Svih 15 godina”, a iste su godine objavili i kompilaciju “Pusti nek traje”. Iduće se godine bendu pridružuje gitarist Marijan Brkić koji će u bendu ostati do njegovog raspada.

Trinaesti studijski album nazvali su “Buđenje”, a objavljen je 1993. godine. Za ovaj je studijski album Parni valjak dobio čak 6 Porina.

Nakon toga Parni valjak je bio u potrazi za pratećim vokalom te su u konačnici izabrali Kristinu Tinu Kresnik koja se nametnula svojim vokalnim sposobnostima. Kristina Tina Kresnik ostala je u Parnom valjku do 2009. godine nakon čega je odlučila osnovati svoj bend.

Jedan od najprodavanijih hrvatskih aluma svih vremena, ali i najprodavaniji uživo album Parni valjak izdao je 1995. godine pod nazivom “Bez struje: Live in ZeKaeM.”

Dvije godine kasnije objavili su album “Samo snovi teku uzvodno”, 2000. godine “Zastave”, a 2004. godine objavili su album pod nazivom “Pretežno sunčano?”.

Nakon 30 godina postojanja Parnog valjka napušta ih Husein Hasanefendić, ali bend i dalje nastavlja s radom pod vodstvom Akija Rahimovskog. Tako nastaje album “U vremenu izgubljenih” koji je objavljen 2007. godine. Bend je imao i turneje izvan granica Hrvatske te su nastupali i u Australiji s održanih pet koncerata. Ipak, Aki je odlučio sam nastaviti glazbenu karijeru bez pratećeg benda te je početkom 2008. godine napustio Parni valjak i započeo turneju po Srbiji s klavijaturistom Emilom Saksom.

2009. godine članovi Parnog valjka odlučili su se ponovo okupiti, te su okupljeni Parni valjak činili: frontman Aki Rahimovski, Husein Hasanefendić, Marijan Brkić, Zoran Preksavec, Berislav Blazević, ali i novi bubnjar, Dalibor Marinković. Svoj su povratak obilježili “Karlovačko live” turnejom koju su započeli u Dubrovniku, a završili Čakovcu. Osim u Hrvatskoj, nastupali su u susjednoj Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Povratnički album nazvali su “Stvarno nestvarno” koji je objavljen 2011. godine, a na njemu su se našle dvije pjesme koje su nastale 2009. godine povodom povratka Parnog valjka na scenu: “Nakon svih godina” i “To sam stvarno ja”.

Najveća postignuća

Aki Rahimovski s grupom Parni valjak osvojio je brojne nagrade, uključujući i 6 Porina za album “Buđenje” koji je objavljen 1993. godine. Ova je grupa 2015. godine primila “Nagradu Grada Zagreba” za zasluge u promicanju društvenog života u gradu. Aki je i sam priznao da mu je ta nagrada uz Porin najdraža.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play