menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНајави-Najave

Kokan Dimuševski za Radio Most: “Leb i sol” razmišlja o novom materijalu, u Budvi sviramo kompozicije iz svih razdoblja grupe

Radio Most | June 1, 2023

Klavijaturista grupe “Leb i sol” Kokan Dimuševski za portal Radija Most dao je ekskluzivni intervju uoči koncerata u Podgorici i u Budvi, osvrnuvši se na gotovo pola vijeka dugu karijeru velikog benda. On je najavio i buduće projekte grupe, a govorio je i o današnjem statusu umjetničke muzike.

Kada su aktivnosti grupe “Leb i sol” u pitanju, slijedi intenzivan period koncerata, a možda i neko novo studijsko izdanje. Legendarni bend sviraće i u Crnoj Gori. Koncert u Budvi na programu je 17. juna, u okviru premijernog Jadranskog festivala igre koji će organizovati TO Budva. Prije toga, “Leb i sol” nastupiće 15. i 16. ovog mjeseca u Podgorici.

“Kao i svi muzičari svijeta čekali smo da se završi priča sa kovidom i da nastavimo normalno da živimo. A šta je normalno za jednog muzičara sem da može da koncertira i stvara novu muziku koju će predstaviti publici.  Mi smo krenuli da što više sviramo i usput razmišljamo o novom materijalu koji bi trebalo da uradimo ubrzo. Priprema se organizacija koncerata po Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori….u pregovorima smo za mini turneju od dva-tri koncerta na Malti…Biće dosta toga, a repertoar se sastoji od kompozicija iz svih razdoblja grupe “Leb i sol”, od prvog do posljednjeg izdanja”, kazao je Dimuševski.

“Leb i sol” je makedonski i jugoslovenski brend koji traje skoro pola vijeka, a Dimuševski je član grupe od njenog osnivanja sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kao takav, i više je nego relevantan autoritet za ocjenu nekadašnjeg i sadašnjeg stanja na sceni.

“Oduvijek sam imao drugačiju muzičku priču od ostalih sa jugoslovenske scene. Normalno je da uspjeh koji se postiže predstavlja i podsticaj za dalje istraživanje na bezgraničnom polju nazvanom muzika. Nisam se nikada poistovjećivao sa drugim bendovima i pojedincima sa ex-yu scene, tražio sam svoj izraz i zvuk. Kako vrijeme prolazi vidim da sam dosta uticao i inspirisao druge muzičare. Svako vrijeme ima svoje nasljeđe, mada, kako je krenulo zadnjih godina,  mislim da nije dobro, barem što se tiče muzike na našim prostorima. Imam osjećaj kao da sve na silu rade, kao da nemaju inspiraciju, kao da nemaju šta da kažu nego sve rješavaju trendovski i rade ono što lakše prolazi kod publike. Svrha same umjetnosti je stvarati ili barem pokušati stvoriti svoj stil, izraz, zvuk, istraživati nove mogućnosti koja nam sadašnja tehnologija pruža. Ali, nažalost, sve više muzike liči jednu na drugu, bez neke invencije. Prosto rečeno, dosadno i copy-paste razmišljanje”, naveo je naš sagovornik.

Na pitanje koliko umjetnička muzika, rokenrol, džez rok i ostali pravci mogu danas podstaći mir, toleranciju i saradnju među državama u regionu, Dimuševski odgovara:

“Mir, tolerancija i saradnja su posljedica empatije koje kod ljudi, nažalost, sve manje ima. Siromaštvo, najprije finansijsko, a potom i emotivno, sociološki dovodi do mržnje prema svemu što je normalno i lijepo.  Bahatost i pohlepa postali su dobro jutro, nevaspitanje i nepoštovanje postaju dobar dan, a za dobro veče imamo totalnu nekulturu i šund. Kada svi malo poradimo na sebi, možda će jednog dana i da svane lijepo jutro, ali za sada ostaje tmurna sadašnjost”, upozorava muzičar.

Prije nastupa “Leb i sola” u Podgorici i u Budvi, Dimuševski će 7. juna održati i solo koncert u Nišu, u okviru Festivala klasične muzike “Constantinus”, a publici će predstaviti kompozicije koje je stvarao tokom pandemije koronavirusa.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play