menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостSRBIJAНовости-Novosti

Амбасадорка Србије у посети Спони

Radio Most | April 1, 2022

У четвртак 31. марта, Њена Екселенција Амбасадор Србије у Скопљу Невена Јовановић у пратњи Иване Грбић, првог секретара Амбасаде, посетили су просторије Српског културно-информативног центра СПОНА у Скопљу где су у веома отвореном и срдачном разговору са домаћинима разменили планове, предлоге и идеје за побољшање статуса Срба из Северне Македоније.

У првој званичној посети Њ.Е. дотакнуте су многе теме, области и сфере друштвено-политичког живота Срба, уз истицање, значаја и залагања СПОНЕ у разним областима свог деловања, као што су образовање, културна баштина, верска права, информисање, спорт и рекреација, хуманитарни рад, културно-уметничка и научна делатност, али и (не)присуство Срба у државним и локалним институцијама, као и могућих утицаја на колективна права у светлу објављених резултата пописа становништва. Амбасадорка је имала прилику да се детаљније упозна са издавачком делатношћу Споне (једини часопис на српском језику „Слово“, Књига резимеа Међународног научног скупа „Краљ Милутин и доба Палеолога“ одржаног у Скопљу, Монографија о 15 година рада Споне…), списак културно-историјских споменика и меморијала којима је потребна хитна заштита и санација, као и са текућим пројектима и активностима Споне, али и онима који ће бити реализовани у времену испред нас.

Представници Споне замолили су амбасадорку да пренесе захвалност председнику Србије Александру Вучићу који је најискреније препознао резултате рада и деловања, и неговању српског идентитета у Македонији, али и још већих планова за будућност.

У току разговора отворена је тема унапређења сарадње у отварању заједничких пројеката који се тичу прожимања културних веза Срба из Северне Македоније са матицом. Посебно је истакнут дугогодишњи проблем опструкција у спровођењу законских одредби за остваривање права Срба на образовање на матерњем српском језику, као и наслеђен дугогодишњи проблем неадекватне кадровске политике у сфери образовања чије последице и „резултате“ трпимо и данас, а између осталог и кроз поражавајуће резултате пописа и степена асимилације Срба и њихово галопирајуће нестајање. Заједнички је констатовано да је положај Срба специфичан у односу на друге крајеве у региону и да ће матица Србија учините колико је у њеној моћи, да се то стање побољша и унапреди.

Заједнички је констатовано да Срби у недовољној мери познају своја Уставом и законом загарантована права, како државе Северне Македоније у којој су рођени и живе, тако и од стране своје матичне државе Србије, те да постоји велики простор ка унапређењу тог вида информисаности, у чему ће Спона узети своје још активније учешће.

На крају разговора, амбасадорка Невена Јовановић је истакла задовољство доласком у Спону и нагласила потребу да овакви сусрети буду устаљени, те да и поред тога што у неким питањима не постоји потпуна усаглашеност, заједнички интереси намећу потребу чешће размене идеја и мишљења зарад заједничке користи и интереса који нас окупљају.

Извор: srbi.org.mk

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play