menu Home chevron_right
Новости-Novosti

СРБИЈА: УСПЕШАН РЕФЕРЕНДУМ

Radio Most | January 17, 2022

На референдуму је до 18 часова изашло 25,25 одсто бирача“, рекао је директор Републичког завода за статистику (РСС) Миладин Ковачевић. Он је рекао да очекује да ће излазност бити 32 одсто до затварања биралишта.

Укупно 6.510.233 бирача са правом гласа имало је прилику да гласа на једном од 106 бирачких места, у периоду од 07 до 20 часова.

За успешан референдум потребна је већина одлазећих бирача да гласају за уставне амандмане.

Председник РИК Владимир Димитријевић саопштио да се први резултати референдума очекују вечерас после 22 сата, а рок за коначне резултате, уколико не буде поновљеног гласања, је петак, 21. јануар.

У области правосуђа се мења устав како би се српско правосуђе ускладило са европским законодавством у процесу приступања Србије ЕУ, а амандман је предложила Влада Србије како би се обезбедила већа независност, ефикасност и одговорност правосуђа, већа независност и одговорност јавног тужилаштва, боља заштита права грађана и јачање владавине права.

Промењене су уставне одредбе о уређењу судова и јавних тужилаштава, а имајући у виду да постоји међузависност између ових одредаба и других одредаба Устава, чланови који се односе на начело поделе власти, надлежности Народне скупштине , суд и избор и именовање судија Уставног суда.

Измене се односе и на начин избора судија и тужилаца како би се смањио утицај политике у процесу, јер их више неће бирати Скупштина Србије, већ Високи савет судства и Високи савет тужилаца.

Izvor: MUP

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play