menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Bajaga dobio Zlatni Orfej- Svevremeni pečat i doprinos našoj kulturi

Radio Most | November 1, 2023

Žiri 38. Međunarodnog festivala poezije „Srpsko pero“ doneo je jednoglasnu odluku da nagradu ZLATNI ORFEJ dodeli Momčilu Bajagiću Bajagi za svevremeni pečat i trajni doprinos srpskoj kulturnoj baštini.

U saopštenju žirija se navodi, da je Momčilo Bajagić Bajaga, renomirani pop-rok muzičar, kompozitor, pesnik, autor muzike za mnogobrojne filmove, svojim angažmanom dao nemerljiv doprinos da svekoliko područje srpske kulture bude mesto iz koga se odgonetaju mnoge tajne civilizacije, pobeđuje rušni svet predrasuda, šalju poruke da epika ima svoju liriku, a sve melodijom i baršunastim glasom neprikosnovenog tragača za smislom.

Bajaga, Marina Valo i Goran Gibson

Bajaga, Marina Valo i Goran Gibson

Momčilo Bajagić se ubraja u red vrsnih pesnika. Svi njegovi stihovi pretočeni u rok pesme, one sa rasnim ritmom kao i balade, zavređuju da budu ukoričene u knjigu kao cvetnik najlepše poezije.

Odužujući se ovom nagradom velikom Bajagi, Festival „Srpsko pero“ je u uverenju da će dobitnik sačuvati sebisvojnu vatru stiha i muzike i da će nas na mnogaja ljeta radovati svojim delima i učiti kako je lična sloboda pobeda duha nad trošnim pobudama otuđenog sveta.

Među dobitnicima ove nagrade, koja se dodeljuje od 2000. godine, su i Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković, Pero Zubac, Ivan Rasteograc, Nenad Grujičić, Petar Pajić.

Nagradu „Zlatni Orfej“ Bajagiću je uručio predsednik Saveta festivala Milan Jakovljević, a Bajagić je zahvalio na nagradi i rekao da nije očekivao da će se naći medju dobitnicima Zlatnog Orfeja.

 

Nastupili su hor jagodinske Muzičke škole, pevačica Marina Valo i gitarista Goran Gibson.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play