menu Home chevron_right
MAGAZINRadio Most-Радио МостНајави-NajaveНовости-Novosti

Budva uspješno predala finalnu aplikaciju za Evropsku prijestonicu kulture 2028

Radio Most | August 30, 2023

Dobra vijest za kulturu Budve, Boke i cijele Crne Gore

 

Saopštenje za javnost:

 

Juče, 28.8.2023. godine, Budva je u roku i striktno prema propozicijama Evropske unije, uspješno predala finalnu aplikaciju za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine. Posle prošlogodišnjeg ulaska u finale kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture”, ovo je novi veliki uspjeh za Budvu, Boku, ali i cijelu Crnu Goru, koji značajno doprinosi poboljšanju međunarodnih odnosa i ugleda u svijetu.

 

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović je ovim povodom izjavio: “Izražavam veliko zadovoljstvo što je Budva kvalitetno, otvoreno i participativno sprovela kandidaturu i konačno, uspješno predala veoma zahtjevnu Aplikaciju EU komisiji za titulu Evropske prijestonice kulture. Jedini način da se aplikacija kvalitetno uradi i blagovremeno preda, te da se u Briselu pobijedi, bio je da institucije i vaninstitucionalna scena pokažu zajedništvo i kvalitetno i intenzivno sarađuju, striktno u skladu sa EU propozicijama kandidature, poštujući zakon. To smo svi zajedno i uspjeli.”

Jovanović, je na kraju izlaganja istakao: “Zahvaljujem se građanima, umjetnicima, stvaraocima u kulturi, ekspertima, organizacijama i institucijama koje su, nesebično i predano radeći, učestvovale u izradi aplikacije, a posebno zaposlenima u Opštini Budva na nemjerljivom doprinosu u ovom najvažnijem projektu kulture.  Zajedno smo uspjeli i zajedništvo je ključ uspjeha ove jedinstvene kandidature. Posebno se zahvaljujem Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, Predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i Ministarki kulture i medija Crne Gore Maši Vlaović koji su snažno podržali ovaj projekat od nacionalnog značaja”.

 

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin je povodom predaje finalne aplikacije izjavio: “Ovo je veliki trenutak za Budvu, Boku i Crnu Goru. Pokazali smo ozbiljnost i zrelost i uspjeli svi zajedno da predamo kvalitetnu finalnu aplikaciju za najveći projekat Evropske Unije u kulturi. Ovo što smo postigli, partnerstva koja smo uspostavili, projekti koje smo pokrenuli, već značajno doprinose razvoju međunarodnih odnosa i ugleda države u svijetu, unapređenju odnosa sa Evropskom unijom, razvoju kulture, vaninstitucionalne scene, kreativnih industrija i privrede, kao i kvaliteta života građana Budve, Boke i čitave Crne Gore.” Kaličanin je svoje izlaganje završio riječima: “Zahvaljujem se Opštini Budva, opštinama Boke i svim pomenutim institucijama i vodećim ličnostima Crne Gore na kontinualnoj i iskrenoj podršci. Zahvalnost dugujemo i svim kulturnim i umjetničkim institucijama i vaninstitucionalnoj sceni, nevladinim organizacijama i pojedincima bez čije energije, želje, znanja i volje ova kandidatura i ulazak u finale ne bi bili mogući. Njihovi napori, brojne tribine, konferencije i građanske inicijative i sve što je do sada učinjeno daju nam za pravo da verujemo da idemo na pobjedu u Briselu.”

 

Predaji finalne aplikacije pored predstavnika Opštine Budva, prisustvovali su predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu, brojnih partnerskih NVO i institucija. Na kraju je istaknuto je da se 14.9.2023. godine očekuje posjeta delegacije EU panela nezavisnih kulturnih eksperata i da se aplikacija brani u Briselu 19.9.2023. godine. Konačna odluka o nosiocu titule Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu biće javno saopštena u Briselu 20.9.2023. godine.

 

Javnost je pozvana da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me  prati, uključi se i podrži crnogorsku kandidaturu koja je povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, ušla u finale i nalazi se na korak do pobjede.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play