menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Članovi grupe “Leb i sol” odlikovani Ordenom zasluga za Republiku Sjevernu Makedoniju

Radio Most | July 27, 2023

Foto: Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije/zvanična web stranica

Predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski sinoć je odlikovao članove grupe “Leb i sol” Ordenom zasluga za Republiku Sjevernu Makedoniju.

Državnim priznanjem odlikovani su Bodan Arsovski, Kokan Dimuševski, Vlatko Stefanovski i Garavet Tavitijan.

Kako je predsjednik naglasio na svečanosti, grupa “Leb i sol” ostavila je trajne vrijednosti u savremenoj makedonskoj muzici i doprinijela afirmaciji makedonske muzičke umjetnosti i kulture u svijetu.

Pendarovski: Mitske dimenzije u venama makedonske duše

“Vaša muzika, dragi laureati, ima mitske dimenzije u venama makedonske duše jer predstavlja kulturno nasljeđe sa kojim su se identifikovale i rasle generacije i još rastu i žive generacije Makedonaca. Od prvog albuma objavljenog daleke 1978. godine, članovi grupe “Leb i sol” su definisani kao neprikosnoveni instrumentalni virtuozi i pioniri u onome što su kritičari nazvali world music fusion – kombinujući rok, džez i tradicionalne makedonske ritmove, stvarajući muziku koja prevazilazi granice vremena. Tokom skoro pola vijeka članovi grupe nametnuli su se kao nacionalni ponos i kategorija”, istakao je Pendarovski koji je na kraju svog govora apelovao na “Leb i sol” da snime novi album.

Podsjetimo, grupa radi na novom materijalu što je za Radio Most nedavno potvrdio i klavijaturista Kokan Dimuševski.

Foto: Privatna arhiva

“Kao i svi muzičari svijeta čekali smo da se završi priča sa kovidom i da nastavimo normalno da živimo. A šta je normalno za jednog muzičara sem da može da koncertira i stvara novu muziku koju će predstaviti publici.  Mi smo krenuli da što više sviramo i usput razmišljamo o novom materijalu koji bi trebalo da uradimo ubrzo”, istakao je tom prilikom Dimuševski.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play