menu Home chevron_right
MakedonijaRadio Most-Радио МостНајави-NajaveНовости-Novosti

DADO TOPIĆ DOBIO PRIZNANJE ZA PROMOCIJU MAKEDONIJE

Radio Most | September 3, 2023

Povodom 30 godina održavanja Ohridskog Festivala finalno veče završeno je sa priznanjem koje je Dado Topić dobio od direkcije festivala za 50. rodjendan kultne pjesme “MAKEDONIJA” i svebuhvatnu promociju Makedonije.

DADO TOPIC BIOGRAFIJA

Dado Topić u svojoj karijeri bio je član Dinamita, Tajma i Korni grupe. Svoju muzičku karijeru započeo je kao srednjoškolac grupe Đavolji eliksiri gde je svirao bas i pevao, nakon čega se priključio grupi Dinamitima. Ubrzo nakon toga izgradio je sjajnu reputaciju soul i bluz muzike. Nekada je nastupao i u beogradskim klubovima.

Septembra 1971. godine napustio je Korni grupu i u Zagrebu je uz pomoć menadžera Vladimira Mihaljeka formirao Time.

Dado Topić i Boban Jovanović na turneji

Dado Topić i Boban Jovanović na turneji

 

 

DADO TOPIC ALBUMI

Prvi album grupe Time koji je izašao 1972. Godine gde je Dado napisao većinu pesama. Album je odštampan u 500 primeraka jer se sumnjalo da će komercijali album doživeti uspeh. Prodaja je počela innenađujuće dobro I nakon toga štampan je rednovno narednih godina. Originalna postava grupe organizovala je nekoliko vrlo ubedljivih koncerata, a onda je počelo osipanje muzičara što je postala karakteristika grupe tokom čitave njene karijere.

1974. godine Dado Topić služio je vojsku u Sloveniji, I nakon vojske posvetio se promociji novog albuma “Time II”. On je pisao pesme I svirao bas gitaru. Neke od najuspešnijih pesama nose naziv “Da znaš da te volim”, “Divlje guske” itd.

1976. godine nastupao je u Londonu sa grupom “Foundations” gde je svirao bas gitaru a u toj grupi je bio Pečo Petej sa kojim je kasnije obnovio gurpu Time. Nakon dve godine Dado je pravio oproštajne turneje. Nakon što se grupa raspala postao je član beogradkse grupe “Ribeli” koja je ubrzo menjala ime u “Mama Co Co”.

1979. godine Dado Topić snimio je dupli solo album “Neosedlani” I u pesmi “Hej sloveni” napisao stihove Slekse Šantića, Exuperyja I Jureta Kaštelana.

1998. Godine Dado Topić je ponovo počeo da nastupa sa grupom “Time” sa kojom je odradio nekoliko uspešnih koncerata.Tada je sarađivao sa grupom “Parni valjak” I “Telephone Blues band”.

Dado Topić je 2001. Godine objavio album “Otok u moru tišine” I 2004. Godine album pod nazivom “Apsolutno sve”. Po pitanju muzike u Hrvatskoj najveći uspeh doživeo je sa grupom “Dragon Fly” sa pesmom “Vjerujem u ljubav” koja je I odnela pobedu na Dori 2007. Sa ovom grupom nastupao je I kao predgrupa na koncetru Brayan-a Adamsa u Hrvatskoj.

2016. objavio je dva albuma koji nose naziv “Dado Topić Live in Keremouh” I “The ultimate” Collection”.

Dado Topić i Ilija Jovanović

Dado Topić i Ilija Jovanović

 

DADO TOPIC NAGRADE

Najveće uspehe Dado je imao sa grupama “Dinamiti” I “Time”.

1994. godine snimio je duet sa grupom “Parni valjak” I Akijem Rahimovskim za pesmu “Molitva” koja je dobila I nagradu Porin za najbolju vokalnu saradnju.

2006. godine Dado Topić je dobio nagradu Fender Mega Muzika za uticaj I popularnost rock pevanja u poslednjih 40 godina.

2007. godine je nastupao na Dori, hrvatskom festival za pesmu Evrovizije I sa grupom “Dragon fly” odneo ponedu uz pesmu “Verujem u ljubav”.

 

 

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play