menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Istraživanje: Građani Severne Makedonije smatraju Srbiju najvećim prijateljem

Radio Most | April 18, 2022

Makedonski građani smatraju da je Srbija najveći prijatelj Severne Makedonije, rezultat je istraživanja tink-tenk organizacije Institut “Prespa”.

Kako je prenela državna agencija MIA, skoro 39 odsto građana Severne Makedonije smatra da je Srbija prvi izbor prijateljstva, na drugom mestu su SAD sa 17 odsto, dok je zanimljiv pad EU, za koju se ove godine izjasnilo samo osam odsto.

To pokazuju nalazi „Opservatorije uticaja i imidža država“ u okviru projekta „Spoljna politika i međunarodni odnosi“, koja se sastoji iz dve komponente,„Indeks međunarodnog prisustva“ i „Opservatorija imidža“.

Prema saznanjima tog istraživanja Instututa „Prespa“, trend dvostrukog odnosa između Srbije i SAD prati se u svim demografskim grupama i po svim važnijim pitanjima.

“Ako se analiziraju odnosi sa susedima, onda za većinu naših građana zemlja ima veoma dobre ili dobre političke i ekonomske odnose. Pri tome su ekonomski odnosi nešto bolje ocenjeni nego politički. Ako tražite svog najboljeg prijatelja, onda je Srbija u vrhu sa susedima, dok je poslednji izbor Bugarska. Između njih se nalaze Albanija, Kosovo i Grčka”, rekao je Andrea Stojkovski na predstavljanju istraživanja.

Prema njegovim rečima, objašnjenja se odnose na političke sporove iz aktuelnog perioda, ali i iz prošlosti, etničko nepoverenje ili bliskost, kao i pandemiju, postpandemijsku ekonomsku krizu i aktuelnu invaziju na Ukrajinu.

“U Imidž opservatoriji smo otkrili da, iako ne postoji autentično prorusko raspoloženje, ali se ono ipak krije iza bezbedne varijante i izuzetne podložnosti dezinformacijama i propagandi koju dobijamo preko bliskih jezika i susednih zemalja”, rekao je Stojkovski.

Izvor: N1info.com

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play