menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостИнтервју/IntervjuНовости-Novosti

KOKAN DIMUŠEVSKI: NEKULTURA JE POSTALA KULTURA I TEŠKO JE DA ĆE BITI ŠANSE ZA POPRAVNI ISPIT.

Radio Most | December 18, 2021

“ŽELE DA NAS UNIŠTE, DA NE POSTOJIMO, ALI TIME PRAVE VELIKU GREŠKU JER NAM SAMO PODGREVAJU INAT I PATRIOTIZAM”

Poznatom makedonskom muzičaru i kompozitoru Kokanu Dimuševskom Otadžbina je uvek bila inspiracija za svoje umetničko stvaralaštvo, a sada je ozbiljno zabrinut za njenu budućnost.

Kada se kaže “Makedonija” koje su prve misli i slike koje Vam se pojavljuju?

Misli  na dom, mir i spokoj, na zemlju punu sunca, ali također i zabrinutost da sve to ne nestane i iščezne kao pjena od sapunice, jer kako smo krenuli i ako se ovako nastavi, brzo ćemo je izgubiti.

Koje su najkrupnije greške koje smo napravili poslednjih 30 godina?

Previše pogrešnih ljudi na pogrešnim mjestima vitalnim za državu. Nije mi jasno samo odakle su se iznjedrili ti narcisoidni i nesposobni, bezosjećajni za svoj narod i svoju zemlju, gledajući samo lični interes. Pljačkanje je postalo vrlina i mjera uspjeha, ali zaboravljaju da neće vječno živjeti. U vječni pomen se ulazi praznih džepova ali sa djelima po kojima će te pamtiti buduće generacije, sve ostalo je prokleta sujeta.

Čime se najviše ponosite kada je u pitanju Makedonija?

Mnogo zlih sila se urotilo da nas unište i rasture, rade sve što mogu da nas podele i posavadjaju jedne sa drugima, da iskaljaju sve što je individualizam i progres, da preprave i iskrive istoriju Makedonije. Mračne sile žele da od Makedonije naprave teritoriju bez imovinskog lista, bez dedovine, istorije, kulture, da nas ostave bez budućnosti za svoju decu.

Koliko god i da smo mali po brojevima, ponosan sam na veliki duh makedonskog naroda kroz stoljeća koji opstaje i održava se svojom vještinom, mudrošću i željom za samoodržavanjem. Ovo je pitom, častan, miroljubiv i vredan narod sa velikim Božjim darovima i baš zato žele da nas nema, da nestanemo, ali time prave veliku grešku, podgrevaju nam inat i patriotizam da istrajemo u borbi za bolje naše sutra.

Šta nedostaje u državi?

Najviše nedostaje kultura u medjusobnom odnosu ljudi. Umjetnost je zaboravljena, može se čak reći zabranjena unazad nekoliko godina. Istinski umjetnici se marginaliziraju da bi se napravio prostor za neukus i neukost jer se sa takvima lakše vlada i lakše postaju postaju poslušnici totalnog bezumlja. Mislim da je predjena kritična točka, crvena linija odakle nema povratka. 

NENORMALNO JE POSTALO NORMALNO I NEKULTURA JE POSTALA KULTURA I TEŠKO JE DA ĆE BITI ŠANSE ZA POPRAVNI ISPIT.

UMJETNOST I UMJETNICI SU NEKADA BILI VJESNICI SOCIJALNIH, POLITIČKIH I OSTALIH BUDUĆIH DJEŠAVANJA U DRUŠTVU, A SADA SU POSTALI JEFTINI I PROSTI COPY/PASTE MISLIOCI. ŠTO JE VEĆI HAOS BIĆE I SVE VIŠE LAŽNIH PROROKA.

Gradjani plaćaju poreze, a da li vlasti dovoljno daju nazad narodu?

To pitanje bih preformulisao tj. šta vlasti isporučuju građanima da se mogu osjećati dostojanstveni i sretni u svojoj zemlji? 

Da li ste Vi dali dovoljno Makedoniji?

Ja nemam drugu otadžbinu osim Makedonije, ostao sam dosledan u svojoj ljubavi prema njoj, ovdje živim i radim, tu su ostala i moja djeca praveći svoje obitelji, ovdje su i ognjišta i grobovi mojih predaka, a tu su i moji prijatelji.

Domovina je inspiracija za moje stvaralaštvo i umjetnost i mnogo sam ponosan na svoje rodoljublje i patriotizam, na moju ljubav prema Makedoniji. Tu je, zapravo i magija života i svijeta, da budeš svoj na svome sa svojima, doma.

U kakvoj Makedoniji Vi želite da živite?

Modernoj i slobodnoj, koja čvrsto stoji na svojoj istoriji, tradiciji, jeziku u kojoj se dostojanstveno grade generacije koje će biti bolje od nas, u Makedoniji u kojoj će zakon važiti podjednako za sve i zemlji u kojoj će biti privilegija živjeti.

Izvor: Makedonsko Eho

Photo: privatna arhiva

 

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play