menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Koliko košta prašina sa Meseca

Radio Most | April 13, 2022

Procenjuje se da će uzorci mesečevog tla koje je lično prikupio Nil Armstrong tokom misije „Apolo 11“, doneti 1,2 miliona dolara na aukciji koja se održava 13. aprila 2022. godine.

Čestice mesečeve prašine koje je Nil Armstrong prikupio 1969. tokom misije „Apolo 11″ na Mesec, naćiće se na aukciji posle skoro 50 godina.

„Prodaja mesečeve prašine deo je uzorka iz misije Apolo 11, koji je testiran i verifikovan, sa dozvolom da se legalno proda na aukciji”, navodi se u saopštenju aukcijske kuće „Bonhams”.

Tokom misije na Mesec izgovorena je čuvena rečenica: „Jedan mali korak za čoveka je jedan džinovski skok za čovečanstvo”.

Mesečeva prašina na koju jedino pravo ima Nasa, prvi put će se naći u prodaji, iako je Nasa to pokušavala da ospori. Razlog je borba da mesečeva prašina ne dospe u privatne ruke, aiko su neki pojedinci uspeli da dođu do uzoraka.

Mesečevi uzorci iz misije „Apolo 11″, trebalo bi da se prodaju po ceni od 800.000 do 1,2 miliona dolara na aukciji 13. aprila 2022. godine.

Inače, na aukciji će kolekcionari moći da dobiju fragment „Sputnjika 1″ i repliku vrha „Eksplorera 1″, prvog satelita koji su SAD lansirale 1958. godine.

Izvor: RTS.rs

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play