menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостSRBIJAНовости-Novosti

Manastir Đipša, jedan od bisera Svete gore fruškogorske

Radio Most | April 11, 2022

Na Fruškoj gori je od 15. do 17. veka izgrađeno oko četrdeset manastira. Tokom brojnih ratova većina ih je porušena i zapaljena, pa ih je u jednom trenutku ostalo svega 16. Vremenom je obnovom i izgradnjom novih manastira njihov broj povećan i danas ih je 22. Jedan od najlepših je manastir Đipša.

Manastir Đipša proglašen je spomenikom kulture izuzetnog značaja Republike Srbije 1990. godine. O samom manastiru najstariji sačuvani pisani pomen je u rukopisnom četveroevanđelju koje je nastalo krajem 15. veka.

Manastir je poznat i Turcima koji ga navode u svom popisu iz 1566, godine, ali pod imenom manastir Svetoga Nikole u selu Lipovici. Od nastanka do danas nekoliko puta je paljen, rušen, ali uvek obnavljan.

„Početkom 20. veka je došlo do malo veće obnove i 1980. godine je došla mati Evlovija sa još jednom sestrom, i tada je nastala, zaista, neka duhovna obnova manastira, i matrijalna. Crkva je popravljena, zvonik je popravljen. Zvonik je inače dograđen i priprata u 17. veku, i bio srušen, a sa njihovim dolaskom počelo i to da se radi. Rađeno je dugo, rađeno je decenijama zato što nije bilo dovoljno finansija, ali uz Božju pomoć je rađen sa ljubavlju, i rezultati toga se sada vide. U poslednje vreme manastir počinje da živi zaista i duhovnim životom. Ima otac koji redovno služi službu, sestre koje su tu da održe manastir, ljudi koji dolaze da se molitveno pomole sa svima nama, tako da je za neko kratko vreme dosta toga urađeno. Nadamo se da će to biti još bolje. Put nam treba, put nam je jako loš“, naglašava monahinja Harihina.

Pored Đipše, Frušku goru krasi još 21 manastir i svi su podjednako turistički izazov, kako za domaće tako i inostrane turiste.

Fruškogorski manastiri su nastali u period velikih seoba. Postali su centri koji su negovali kult poslednje srpske despotske porodice, Branković, zato je svaka obnova porušenih manastira pravo bogatstvo ne samo u duhovnom, već i u svakom drugom pogledu.

Izvor: RTS.rs

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play