menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Na meteoritima pronađeni dokazi da je život na Zemlju došao iz svemira

Radio Most | April 27, 2022

Ključni gradivni elementi DNK i RNK, koje u prethodnim ispitivanjima meteorita naučnici nisu uspevali da otkriju, sada su konačno identifikovani, što ukazuje na to da život na Zemlji možda zaista vodi poreklo iz dalekog svemira.

DNK je sačinjen od četiri glavne baze – adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T). Njen sestrinski makromolekul RNK takođe u sebi ima adenin, citozin i guanin, ali umesto timina sadrži uracil (U).

Naučnici dugo spekulišu da su ove baze mogle na Zemlju da budu donete preko meteorita i brojna istraživanja su baš to proveravala, ali do sada su samo utvrdili prisustvo adenina i guanina, ali ne i citozina, timina i uracila.

Baze nukleinskih kiselina dele se u purine i piramidine. Baze ranije otkrivene u meteoritima bile su purini. One koje su nedostajale sve do sada su piramidini, koje su manje strukture.

Sada su naučnici u ostacima meteorita konačno otkrili sve piramidine i purine koji čine DNK i RNK.

„Prisustvo pet glavnih baza nukleinskih kiselina u meteoritima mogle su da doprinesu pojavi genetskih funkcija pre nego što se život javio u ranim danima Zemlje“, ističe Jasuhiro Oba, astrohemičar na Univerzitetu na japanskom ostrvu Hokaido.

Stručnjaci su koristili najsavremenije analitičke tehnike originalno dizajnirane za genetičko i farmaceutsko ispitivanje i otkrivanje najmanjih količina baza nukleinskih kiselina.

Oba navodi da su one najmanje 10 do 100 puta osetljivije nego prethodni metodi korišćeni u pokušajima otkrivanja piramidina u meteoritima.

Izvor: RTS.rs

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play