menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

NASA SNIMILA MISTERIOZNE ZVUKE IZ CRNE RUPE: Srušena zabluda o svemiru – poslušajte kako zvuči

Radio Most | May 9, 2022

Sada su astronomi (NASA) otkrili da talasi koje šalje crna rupa izazivaju talase u vrelom gasu klastera koji bi mogli da se prevedu u notu – onu koju ljudi ne mogu da čuju nekih 57 oktava ispod srednjeg C.

Sada nova sonifikacija donosi više nota u ovo zvučna mašina crne rupe. Ova nova sonifikacija – to jest, prevod astronomskih podataka u zvuk – biće objavljena za NASA-inu nedelju crne rupe ove godine.

Na neki način, ova sonifikacija je drugačija od bilo koje druge urađene ranije (1, 2, 3, 4) jer se vraća na stvarne zvučne talase otkrivene u podacima NASA-ine Chandra X-ray opservatorije, piše NASA.

Popularna zabluda da u svemiru nema zvuka potiče od činjenice da je većina prostora u suštini vakum, koji ne pruža medijum za širenje zvučnih talasa. S druge strane, jato galaksija ima velike količine gasa koji obavija stotine ili čak hiljade galaksija unutar njega, obezbeđujući medij za kretanje zvučnih talasa.

U ovoj novoj sonifikacije Perseja, zvučni talasi koje su astronomi ranije identifikovali su izvučeni i prvi put učinjeni da se čuju. Zvučni talasi su izvučeni u radijalnim pravcima, odnosno napolje od centra.

Signali su zatim ponovo sintetizovani u opsegu ljudskog sluha tako što su se povećali za 57 i 58 oktava iznad njihove prave visine. Drugi način da se ovo izrazi je da se čuju 144 kvadriliona i 288 kvadriliona puta više od njihove prvobitne frekvencije. (Kvadrilion je 1.000.000.000.000.000.)

Skeniranje nalik radaru oko slike omogućava vam da čujete talase koji se emituju u različitim pravcima. Na vizuelnoj slici ovih podataka, plava i ljubičasta pokazuju rendgenske podatke koje je uhvatio Chandra.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play