menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Olga Tokarčuk: „Budva – riznica blaga“

Radio Most | September 18, 2023

Poljska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2018. godine, Olga Tokarčuk, boravila je u Budvi u periodu od 31. avgusta do 8. septembra na poziv Opštine Budva i JU „Narodna biblioteka Budve“, a povodom gostovanja na festivalu „Ćirilicom“ i uručenja međunarodne nagrade „Književni plamen“.

 

Slobodno vrijeme koje je provela u Budvi Turistička organizacija opštine Budva ispunila joj je uživanjem u prirodnim ljepotama crnogorskog primorja, upoznavanjem sa istorijom i kulturom ovog podneblja, obilascima brojnih znamenitosti i susretima sa ljudima iz raznih sfera umjetnosti i turizma.

 

„Budva je riznica blaga, locirana na predivnom mjestu, na raskršću vremena i prostora. Svaki dan proveden ovdje će vas sigurno oduševiti. Zaista preporučujem da Budva bude najvidljivije mjesto na mapi Evrope.“ istakla je nobelovka.

Šetnjom kroz budvansko zaleđe imala je priliku da vidi sav potencijal razvoja ruralnog turizma, ljepotu budvanskih sela i sakralne objekte poput manastira Rustovo i Praskvica. Pauze u šetnji pravila je na novim odmorištima „Lipa“ i „Ograđenica“ koje je TO Budva uredila ove godine. Nakon obilaska budvanskog Starog grada, obišla je i kotorski, zatim ostrvo i istoimenu crkvu Gospu od Škrpjela i spomenik kulture „Lipci“ koji je ostavio poseban utisak na nju. Još jedan dan bio je posvećen obilasku budvanskog zaleđa pa je tokom pješačke ture u dužini od 14 kilometara posjetila i tvrđavu „Kosmač“ gdje su joj predstavljeni planovi revalorizacije ovog lokaliteta.

 

Poslednjeg dana njenog boravka u Budvi organizovani su joj susreti sa Milom Baljević, direktorkom JU „Narodna biblioteka Budve“, Lucijom Đurašković, direktorkom  JU „Muzeji i galerije Budve“ i Nemanjom Kuljačom, direktorom Turističke organizacije opštine Budva, sa kojima je razgovarala o programu festivala „Ćirilicom“, istoriji budvanske rivijere i bogatoj postavci Muzeja grada, kao i o razvoju Budve kao grada kulture gdje je posebno istakla svoju podršku kandidaturi Budve i Boke za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture.

 

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play