menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНајави-NajaveНовости-Novosti

Potpisan Memorandum o Saradnji za unapređenje Kulture, Umjetnosti i Ljudskih Prava

Radio Most | August 17, 2023

Današnjim danom, tri istaknute organizacije, FONDACIJA MOST, OUROBOROS izdavačka kuća i Edukativni centar MONTENESOFT, svečano su potpisale Memorandum o saradnji kako bi zajedno promovisale kulturu, umjetnost i ljudska prava. Memorandum je potpisan u prisustvu predstavnika organizacija i predstavlja osnovu za dublju saradnju na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Sporazumne strane koje potpisuju Memorandum:

FONDACIJA MOST iz Budve, zastupana i predstavljena od strane izvršnog direktora gospodina Bobana Jovanovića,

OUROBOROS izdavačka kuća iz Podgorice, zastupana od strane izvršnog direktora gospodina Ljubomira Mileva, i

Edukativni centar MONTENESOFT iz Podgorice, koji je zastupan od strane izvršne direktorice gospođe Natalije Đaletić.

Ove organizacije su se saglasile da će zajednički raditi na razvoju kulture i umjetnosti, podsticanju kulturološkog i umjetničkog obrazovanja, kao i na promociji talenta u cilju zaštite i poštovanja ljudskih prava.

Potpisnici Memoranduma imaju sledeće ciljeve:

 • Razvoj kulture i umjetnosti: Organizovaće kulturne događaje, koncerte, pozorišne predstave, izložbe, predavanja i umjetničke performanse kako bi podstakli raznovrsnost i kreativnost u domaćem i međunarodnom kontekstu.
 • Kulturološko i umjetničko obrazovanje: Kreiraće obrazovne programe i radionice koje će se fokusirati na kulturološko i umjetničko obrazovanje, pružajući priliku svim društvenim slojevima da se razvijaju i izražavaju putem umjetnosti.
 • Podrška talentima: Identifikovaće, podržati i promovisati talente u oblasti kulture i umjetnosti, pružajući im mentorstvo, resurse i platforme za prezentaciju njihovih radova.
 • Zaštita ljudskih prava: Kroz kulturne i umjetničke projekte podstaći će dijalog i svijest o ljudskim pravima, promovišući inkluziju, raznovrsnost i toleranciju.

Ovaj Memorandum predstavlja snažan korak ka jačanju kulture, umjetnosti i ljudskih prava, te će pružiti brojne prilike za razvoj, inspiraciju i razmjenu ideja u narednom periodu.

 

 

 

O FONDACIJA MOST

Fondacija Most podstiče talente, promoviše inkluziju i podržava pripadnike manjina.

Ciljevi Fondacije Most:

 • Obrazovanje talenata: Podržava mlade talente prikupljanjem sredstava za njihovo školovanje i usavršavanje.
 • Ljudska prava i inkluzija: Pruža podršku pripadnicima nacionalnih manjina kroz aktivnosti usmjerene na ljudska prava.
 • Unapređenje obrazovanja: Radi na unapređenju obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina i zajednica.
 • Humanitarna pomoć: Pruža humanitarnu pomoć pripadnicima nacionalnih manjina i zajednica.
 • Medijske Inovacije: Pokrenuli su prvi balkanski radio i produkciju Most, otvorivši studije u Skoplju, Nišu, Leskovcu, Novom Sadu i Bosni i Hercegovini.
 • Regionalna saradnja: Proširili su uticaj u Albaniji kroz saradnju s Udruženjem Pro Albania i otvaranjem studija Radio URA sa konceptom produkcije Most.
 • Crnogorski horizonti: Otvoren studio u Crnoj Gori, kao multietničkoj sredini koja nudi perspektivu za mlade talente.

 

O OUROBOROS izdavačkoj kući

Izdavačka kuća Ouroboros napravljena je s ciljem da se vrati dostojanstvo knjizi.

Ouroboros, kuća knjiga, nastala je iz najličnije želje njenih osnivača, kao i stručnog tima koji izdavačka kuća okuplja, da se književnost i pisana riječ na kvalitetan način predstave i pozicioniraju na kulturnoj mapi naše zemlje.

Želimo da knjige koje uređujemo i publikujemo budu lijepe, da ih čitaoci požele u svojoj biblioteci bez obzira na temu, i želimo da te knjige bitno utiču na razumijevanje svijeta i seberazumijevanje onih koji ih čitaju.

 

O Edukativnom centru MONTENESOFT

Edukativni centar Montenesoft je privatna obrazovna ustanova i licencirani organizator obrazovanja odraslih za program Sticanje i razvoj digitalne ključne kompetencije. Ministarstvo prosvjete Crne Gore dodijelilo je licencu edukativnom centru 3. septembra 2018. godine. Za školsku godinu 22/23 i 23/24 Zavod za školstvo akreditovao je dva programa našeg Centra za stručno usavršavanje nastavnika predškolskog uzrasta, primarnog obrazovanja i opšteg srednjeg obrazovanja.

Edukativni credo centra: Posvećeni smo razvoju i njegovanju odgovornih, etičnih, humanih i globalnih građana za digitalni svjet.  Fokusirani smo na otkrivanje i korišćenje mogućnosti obrazovanja koje doprinose razvoju ljudskog bića.

Vjerujemo da je pravo na obrazovanje osnovno ljudsko pravo koje igra ključnu ulogu u ostvarivanju drugih ljudskih prava i uslova za ekonomsko, političko, socijalno i kulturno osnaživanje i učešće.

Obrazujući odrasle promovišemo digitalnu svijest i kompetentno korišćenje ICT u društvu. Osnažujemo glasove lokalne zajednice i povezujemo ih sa EU politikama. Razvijamo inovativne nastavne programe i obrazovne metode. Promovišemo i primjenjujemo nove evropske digitalne alate koji doprinose kvalitetnijem edukativnom procesu i njegovoj transparentnosti.

Zalažemo se za primjenu interkulturalnog i intergeneracijskog obrazovanja i doživotnog učenja.

 

 

 

 

 

 

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play