menu Home chevron_right
MAGAZINRadio Most-Радио МостНајави-NajaveНовости-Novosti

Pristao sam biću sve što hoće

Radio Most | February 23, 2024

Grešio sam mnogo, i sad mi je žao i što nisam više, i što nisam luđe, jer, samo će gresi, kada budem pao – biti samo moji – sve je drugo tuđe,” rekao je veliki pesnik Dušan Trifunović koji je preminuo 28. januara 2006. godine i po sopstvenoj želji sahranjen u Sremskim Karlovcima.

Duško je bio rođen u Sjekovcu kod Bosanskog Broda, da bi nakon završenog zanata i srednje šumarske škole otišao u Sarajevo da studira književnost. Tu je bio ono što je on zaista, pesnik. Ali ta sreća nije dugo trajala. Rat koji se desio 1992. godine od Duška Trifunovića napravio je izbeglicu ili kako je on to govorio “izmaglicu”.

U Beograd je stigao poslednjim Lastinim autobusom iz Sarajeva, a u džepu je imao samo ključ od stana koji je bio zapaljen.

“Ubijen sam”, rekao je svojoj rodbini u Beogradu tada.

Duško Trifunović
foto: Printscreen/ youtube/ Sve što mi pripada – Zvanični kanal

Poslednja pesma koju je napisao nosi stihove “ima nešto u tom što me nećeš i u tome što ja tebe neću” i svedoči o tome kako se on osećao dok je živeo i radio u Novom Sadu.

Iako su mu nudili posao, on je najviše voleo da dan provodi u vozu koji je išao za Skoplje ili unutrašnjost Srbije. A šta je radio u vozu? Pisao je pesme, jer, prema svedočenju njegovih rođaka Duško je govorio kako samo u vozu može da poslaže stihove onako kako treba.

 

Bio je srčani bolesnik, ali nije želeo da se leči. Hteo je da umre. Na dan njegove sahrane, kada su iznosili kovčeg iz kapele, na nebu se od tragova aviona pojavio broj osam, kao znak beskonačnosti. Uzor mu bio je Branko Radičević koji je rođen u Slavonskom Brodu, a Duško je rođen u blizini Bosanskog Broda. Kada su se ova dva pesnika rodila razdvajala ih je reka, a sada ih razdvaja, ili bolje reći, spaja Fruška Gora. Verovatno se negde druže tamo gore i pišu pesme za anđele. Pesnici ne umiru. U Izraelu kažu da čovek ne umire fizičkom smrću, već zaboravom. Ali pesnike nikada neće zaboraviti i zato su oni besmrtni. Duško je bio svoj čovek. Uvek između dva sveta – ovog, ovozemaljskog i onog nedokučivog, sveta pesnika. Materijalne stvari ovoga sveta nisu ga interesovale, završava ovu priču Darko Trifunović, koji je za portal Espreso evocirao uspomene na život i delo svog strica, velikog pesnika Duška Trifunovića.

Tri pesme Duška Trifunovića koje morate znati:

Grešio sam

Grešio sam mnogo, i sad mi je žao i što nisam više, i što nisam luđe jer, samo će gresi, kada budem pao biti samo moji – sve je drugo tuđe.

Grešio sam mnogo, učio da stradam leteo sam iznad vaše mere stroge grešio sam, jesam, i još ću, bar se nadam svojim divnim grehom da usrećim mnoge.

Grešio sam, priznajem, nisam bio cveće grešio i za vas, koji niste smeli, pa sad deo moga greha niko neće a ne bih ga dao – ni kad biste hteli.

Pristao sam biću sve što hoće

Pristao sam biću sve što hoće Evo prodajem dušu vragu svome I ostaću samo crna tačka Poslije ove igre kad me slome Kad me mirno slome Pristao sam biću sve što hoće. Mislio sam da se zvijeri boje Ove vatre koja trag mi prati I to sam mislio A sad nosim kako mi ga skroje Po meni se ništa neće zvati Po meni se ništa neće zvati. Zablude sam, evo, prestao da brojim Nemam kome da se vratim kući Dokle pjevam dotle i postojim Prijatelji bivši, prijatelji budući Pamtite me po pjesmama mojim Pamtite me po pjesmama mojim.

Hiljade Čuda

U svetu ovom sa hiljadu čuda

svaki čovek živi svoje drame,

i moja pesma neka pođe tuda

u svemu tome ima nešto za me.

I baš me briga i sve me se tiče

jer pesma koja dolazi iz tame

i reči njene na molitvu liče

u zvuku njenom ima nešto za me.

U ruci koja maše ili preti, u noći kad su zvezde tužno same,

u suncu koje nikad neće umreti, u svemu tome ima nešto za me.

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play