menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНовости-Novosti

Projekat “Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture” predstavljen u Evropskoj kući

Radio Most | July 28, 2023

U Evropskoj kući u Podgorici održan je 27.7.2023. godine sastanak Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sa koordinatorom i timom kandidature “BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture” i predstavnicima grupa građana iz svih opština Boke koji su partneri na projektu. Partneri su predstavili projekat Ambasadorki Evropske unije Oani Kristini Popi kao i izazove sa kojima se susrijeće vaninstitucionalna kulturna i kreativna scena.

 

Projekat “BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture” i kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture je pokrenula grupa građana još 2018. godine. Odlukom Evropske komisije od decembra 2022. u velikom finalu u konkurenciji zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za EU, našli su se projekti “Budva-Boka 2028” i “Skoplje 2028”. Konačna odluka zakazana je za 20. septembar kada će se na događaju u Briselu odlučiti ko će odnijeti prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture 2028.

Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature “BUDVA-BOКA 2028 Evropska prijestonica kulture” je u ime grupe grupe građana iz svih opština Boke izjavio: “Kako smo kandidaturu pokrenuli i vodimo je striktno prema EU propozicijama kao građansku inicijativu, povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, izražavamo iskreno zadovoljstvo zbog mogućnosti da predstavimo naš rad Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori. Zahvaljujemo se Nj.E. G-đi Popa na spremnosti da se upozna sa idejama, projektima i izazovima kulturne, umjetničke i NVO scene, da iznese predloge rješenja i savjete, sasluša i odgovori na pitanja scene.”

 

Zbog kratkog roka za predaju finalne Aplikacije, zaključeno je da se kandidatura, kao projekat od nacionalnog značaja, može uspješno sprovesti samo uz aktivno uključivanje vodećih državnih institucija u skladu sa propozicijama EU i svim do sada potpisanim dokumentima o saradnji Crne Gore i EU. Sve navedeno treba učiniti blagovremeno u cilju zaštite interesa Crne Gore, razvoja međunarodnih odnosa i ugleda države u svijetu, te unaprjeđenja odnosa sa Evropskom unijom, razvoja kulture, vaninstitucionalne scene, kreativnih industrija i privrede, kao i kvaliteta života građana Crne Gore.

 

Na sastanku su pored članova tima kandidature aktivno učestvovali i predstavnici kulturne, kreativne i NVO scene Boke: Mile Mićko Vojnović (NVO Feral), Ivan Ivanović (Centar za američke studije), Iva Bajković (rukovoditeljka Kancelarije za evropske integracije i saradnju opštine Budva), Darko Kovačević (Laboratorija za podvodnu arheologiju, Pomorski fakultet Kotor, Univerzitet Crne Gore), Mr. Marko Pavlović (Casper Productio, Southern Soul Festival), Branko Žerajić (NVO Kulturni centar Budva, Festival Stay Tune), Vinko Mihajlović (Petrovac Jazz festival, Montenegro Sun Reggae Fest, NVO Urbani kult), Gordan Stojović (Centar za kulturnu diplomatiju), Nebojša Mandić (Udruženje ljubitelja stripova “Hercegnovski strip festival” i organizator istoimenog festivala), Đorđe Vratnica (za arhitektu Ivana Vratnicu), Gačević Kristina, (BMH agency), Vujović Sandra (NVO Nezavisna scena “Bunt”)… i drugi.

 

Na kraju sastanka svi učesnici su izrazili nadu da će svi relevantni akteri institucionalne i vaninstitucionalne scene raditi jedinstveno i skladno na tome da Crna Gora po prvi put u istoriji dobije titulu Evropske prijestonice kulture.

 

Stvaraoci u kulturi i umjetnici, ali i građani svih starosnih doba i interesovanja, mogu da se informišu i uključe putem zvaničnog Web sajta kandidature: www.budvaboka2028.me. Ovim putem mogu da pošalju i realizuju ideju, predlog, projekat, postanu saradnici, volonteri, partneri, postave pitanje, daju kritiku ili pohvalu, da predlože rešenje.

 

 

 

 

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play