Ovaj protokol kako je rečeno omogućiće dvema medijskim kućama razmenu i plasiranje medijskih sadržaja.

Kako je istakao direktor i glavni i odgovorni urednik Prvog Balkanskog Radija ” Most ”  da ova medijska kuća ima multietnički, multikulturalni i multilingvalni karakter jer su programski sadržaji namenjeni slušaocima na čitavom Balkanu a posebno Srbiji, Makedoniji i Albaniji, ali i dijaspori.

Program se emituje putem interneta, a težište je da se plasiraju sadržaji iz svih segmenata sa Zapadnog Balkana.

Jovanović- Anteski ističe da je naša medijska kuća prva iz Srbije sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, a već saradjuje sa Radiom KRUG koji se bavi pitanjima srpske dijaspore u Švajcarskoj ćime dokazuje da je upravo Most izmedju Matice i dijaspore.

Prvi korak u ovoj saradnji bila je zajednička emisija i razgovor sa načelnikom Jablaničkog upravnog okruga Milošem Ćirićem.

U okviru programa uživo Ćirić je prezentovao komparativne prednosti Jablaničkog okruga, odnosno svih njenih šest opština. On se posebno osvrnuo i na inicijativu  Otvoreni Balkan  i prednosti zajedničkog tržišta robe, usluga i radne snage uz takoreći brisanje granica. Ujedno on je označio da se ovim otvaraju vrata za brže pristupanje EU za sve tri zemlje.

Novinar Radija Most, ali i dopisnik mnogih redakcija na Balkanu i Evropi Dejan Azeski ističe da je saradnja naše i njihove medijske kuće od neprocenljive vrednosti jer se samo kroz negovanje svega što nas spaja mogu očuvati postojeći i graditi novi mostovi.

Ovom prilikom za šefa dopisništva Radio Mosta za Jablanički okrug imenovan je novinar TV 4S Bratislav Lekić i rečeno je da su vrata otvorena svim privrednim, političkim, umetničkim, kulturnim, sportskim i drugim činiocima Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Planovi ove inicijative su veoma ambiciozni, a optimizam uliva i direktna podrška pre svega naroda, ali i vlade sve tri države. Na linku ispod ogledajte i reportažu:

https://www.youtube.com/watch?reload=9&app=desktop&v=EuuBevP3LAQ