menu Home chevron_right
Radio Most-Радио МостНајави-NajaveНовости-Novosti

UPRAVA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM-ISELJENICIMA PODRŽALA KREIRANJE MOBILNE APLIKACIJE O KULTURNOM NASLIJEĐU CRNE GORE

Radio Most | December 12, 2023

Dana 11. decembra 2023. godine potpisan je Sporazum o saradnji između Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i Fondacije “MOST”, a koji se odnosi na regulisanje međusobne saradnje u realizaciji projekta kreiranja mobilne aplikacije za dijasporu na temu kulturnog naslijeđa Crne Gore. U ime v.d. direktora Uprave, sastanku su prisustvovale samostalna savjetnica I Milica Radojičić i savjetnica Dalila Nišić, a ispred Fondacije „MOST“ direktor Boban Jovanović, izvršna direktorica IT kompanije „Montenesoft“ Natalija Đaletić i direktor izdavačke kuće „Ouroboros“ Ljubo Milev.

Pomenuti Sporazum označava početak partnerstva u realizaciji projekta mobilne aplikacije posvećene kulturnom naslijeđu Crne Gore, a kreiranje ove aplikacije ima za cilj razvoj informativnog i edukativnog sadržaja, koji će biti lako dostupan i pristupačan što širem spektru korisnika dijaspore Crne Gore širom svijeta. Činjenica je da će ova mobilna aplikacija pružiti značajnu podršku iseljenicima, omogućavajući im priliku da održe bliskost sa svojom domovinom i stvori osjećaj povezanosti i topline, bez obzira na njihovu fizičku udaljenost. Sporazumom je predviđeno da aplikacija bude u upotrebi do 1. jula 2024. godine, a osim na crnogorskom i engleskom, biće dostupna na španskom i turskom jeziku.

Saradnja između Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i Fondacije “MOST” donosi novu dimenziju u promociji i očuvanju kulturnog naslijeđa Crne Gore, te se očekuje da će imati dugoročan pozitivan uticaj na dijasporu Crne Gore. Po zavšetku mobilne aplikacije, ista će biti adekvatno promovisana, a o detaljima promocije javnost u Crnoj Gori i dijaspori će biti naknadno obaviještena.

MONTENESOFT mobilna aplikacija za dijasporu osmišljena  je kao vodič za istraživanje pedloženih kategorija naše zemlje: arhitektura, gradovi, umjetnost, zapisi, ličnosti, predmeti i mnoge druge kategorije. Aplikacija, takođe, uključuje sve savremene navigacione elemente. Cilj aplikacije je da postane sredstvo obrazovanja i izvor inspiracije za očuvanje i promociju kulturnog naslijeđa Crne Gore, da ostvari most između prošlosti i budućnosti, između dijaspore i domovine. Cilj i svrha su duboki i značajni – jer se oslanjaju na očuvanje identiteta i na povezivanje ljudi sa njihovim kulturnim korijenima.

Izvor :

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play