menu Home chevron_right
PRODUKCIJA MOSTRadio Most-Радио МостНајави-NajaveНовости-Novosti

ZNM i Gete – Institut Skoplje: Predstavljene novinarske multimedijalne priče društvene prirode

Radio Most | October 5, 2022

Udruženje novinara Makedonije, u saradnji sa Gete-institutom Skoplje, u okviru raspisanog javnog poziva, održalo je promociju novinarskih sadržaja četiri tima u sastavu od po dva novinara. Timovima je rukovodio tročlani stručni žiri u sastavu Aneta Dodevska, Filjana Koka i Teofil Blaževski.

Novinari koji su producirali priloge su:

 1. Magdalena Stojmanović urednik emisije “MOJ ZBOR” i Boban Jovanović glavni urednik Radija MOST  na temu “Kako do uspešne resocijalizacije bivših zatvorenika?”,
 2. Aleksandra Maksimovska dopisnica MIA i Suzana Andonović sa Radija Boom na temu “Diskriminacija Romkinja”,
 3. Aleksandra Maksimovska sa TV Alfa i Violeta Kojinkova sa TV 24 na temu „Sela u istočnoj Makedoniji bez lekara” i
 4. Teodora Cvetkovska iz „Pine” i Danijel Vasilev sa 360 stepeni na temu „Zaštićeno samo na papiru – osobe sa invaliditetom prepuštene same sebi kad ostanu bez roditelja“

Na skupu su se obratili Mladen Čadikovski, predsednik ZNM-a i Katrin Ostvald-Rihter, direktorka Gete instituta Skoplje.

 

Mladen Čadikovski, Predsednik ZNM Udruženja Novinara Makedonije. Foto ZNM

U svom uvodnom obraćanju, Čadikovski je pozdravio sprovođenje konkursa i istakao da je neophodno imati više aktivnosti ove prirode kako bi se dotakle teme koje ne dobijaju uvek mesto u fokusu javnosti.

„Zaista sam srećan što smo zajedno ovde da nastavimo promociju novinarskih sadržaja koje su kolege proizvodile u proteklom periodu u saradnji sa Gete institutom Skoplje. To me raduje iz dva razloga: Prvi je što je u pitanju kvalitetan sadržaj na kome se radilo sa velikom posvećenošću, za nekoliko minuta ćete se i sami uveriti u to. Drugi razlog je solidarnost među kolegama, što je zapravo i bio jedan od ciljeva ovog javnog poziva koji smo radili sa Gete institutom Skoplje. Teme koje su obrađivane bile su društvene prirode, odnosno pitanja koja se odnose na percepciju društva o ličnom životu ljudi. Često svi mi kao učesnici društva znamo da postoje, ali iz raznih razloga ne uspevamo da im damo značaj koji zaslužuju“.

Ketrin Ostvald-Rihter je rekla: „Danas smo se okupili ovde jer su neki od vas uradili veliki posao dokumentovanja društvenih pitanja u svojoj zemlji, čineći ih opipljivim putem novinarskih sredstava i metoda. Bili smo veoma oduševljeni temama koje je odabrao žiri i veoma smo zadovoljni rezultatima. Koristim priliku da se iskreno zahvalim Udruženju novinara Makedonije, vođi projekta i učesnicima. U svakom slučaju, želimo im da dopru do što veće publike!“

 

Magdalena Stojmanović, autor i Boban Jovanović, autor koncepta storije.

Urednik Radija MOST Boban Jovanović je ovim povodom izjavio:

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam na poziv novinarke Magdalene Stojmanović, sa kojom uspešno saradjujem, da budem autor koncepta ove socijalne teme, učestvovao i verujem da sam svojim iskustvom doprineo da ova priča bude zapažena, ali pre svega jer je Magdalena odličan novinar i neko ko zna da obradi temu na pravi način. Kao novinar koji se bavi ljudskim pravima, prihvatio sam ovo kao veliki izazov jer Udruženje novinara Makedonije i GETE institut daju prostor ovakvim , društveno socijalnim temama koje nisu u svakodnevnom fokusu javnosti.”

Magdalena Stojmanović je vrlo kratko prokomentarisala:

Dužnost novinara je da uvek stanu na stranu pravde i istine i da nevidljive stvari u društvu naprave vidljivim”

Magdalena Stojmanović, autor i novinar.

Konkurs je raspisan u junu, a odnosio se na društvene teme, odnosno pitanja koja se odnose na percepciju društva o ličnom životu ljudi. Različita društva imaju različite percepcije i ono što može biti „normalno“ ponašanje u jednom društvu može biti značajno društveno pitanje u drugom društvu. Društvene teme pokrivaju širok spektar tema i mogu biti iz domena javnog zdravlja, životne sredine, kao i drugih marginalizovanih grupa, ljudskih prava, tema od lokalnog javnog interesa tipične za ruralna područja kao i rodne ravnopravnosti.

 

Kreirane priče biće objavljene na sajtu ZNM krajem oktobra.

Izvor: ZNM/Radio Most

Written by Radio Most

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


This area can contain widgets, menus, shortcodes and custom content. You can manage it from the Customizer, in the Second layer section.

 

 

 

Newsletter

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST UŽIVO
  RADIO MOST-SVI SMO RAZLIČITI ALI DIJELIMO ISTE VRIJEDNOSTI

 • cover play_circle_filled

  RADIO MOST – MIX RADIO
  MIX RADIO MOST

 • cover play_circle_filled

  BLUES BRIDGE
  BLUES BRIDGE

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play